Från byggspill till designmöbel

En receptionsdisk byggd av spillbitar, soffor med ratat läder och konst skapad med överblivna tygbitar och halkskydd från en byggarbetsplats. När möbeldesignern Louise Hederström, Swedese och Skanska förenades i ett unikt samarbete lyckades de med konststycket att förvandla material som annars skulle slängas, till tidlösa och funktionella möbler med hög designnivå. Möblerna pryder Hyllie Terrass publika atrium, där det finns plats för både fokuserat arbete vid ståborden och sköna pauser med kaffe från The Garden Café.

Trä, textil, metall och betong

Under tiden som Hyllie Terrass växte fram sparades material som vanligtvis slängs eller bränns. Tillsammans har Louise, Skanska och Swedese rotat i containrar, gått igenom tusentals meter träreglar och utvärderat armeringsnät för att se vilka möjligheter som finns. Samtidigt har Swedese kompletterat med spillmaterial från deras egen tillverkning i Småland och tagit kontakt med andra företag i södra Sverige för att hitta mer överblivet material. Bland fynden finns armaturer från Örsjö Belysning, andrahandssorterat läder från Elmo, mattor från Kasthall och sjuka almträd. Möblerna till Hyllie Terrass har tillverkats av ett lokalt snickeri i Malmö, efter Louises ritningar. Tillsammans ger möblerna i atriet stort intryck, men lämnar ett litet avtryck.

Vi har haft återkommande samtal om hur man inom möbelbranschen skulle kunna arbeta mer med spill och återvunna material. Visionen med atriet i Hyllie Terrass är att besökaren ska tänka att ’det här är en fin miljö’, inte att ’här har man återvunnit material'.
Louise Hederström, möbeldesigner

En unik och inspirerande miljö

Atriet är öppet för allmänheten och bland råa betongväggar, grönskande klätterväxter och stora fönsterpartier mot den lummiga innergården hittar du nu resultatet av samarbetet. Längs väggarna löper platsbyggda soffor i plywood och cognacsfärgat läder, som möter råa, böljande betongelement som blev över från fasaden och nu fungerar som soffbord. På väggarna hänger en serie med konstverk som skildrar de skånska årstiderna – från spirande rapsfält till dimmiga vinterdagar.

Den pampiga receptionsdisken är byggd av kapade, hyvlade reglar som betsats mörka. Vid de höga borden kan du välja själv om du vill stå eller sätta dig ner. De sköna pallarna är resultatet av ett experiment, där Louise Hederström och Swedese har testat nya, mer hållbara sätt att stoppa möbler, utan plast och skumgummi.

Hyllie Terrass atrium är öppet för allmänheten. Välkommen in!

Det är viktigt att göra de hållbara lösningarna tydliga. Ofta möter vi hållbarhet i form av luddiga siffror. För den som kommer att vistas i Hyllie Terrass är hållbarhet konkret, du kan sitta i atriet och se hur en återbrukad träregel använts igen.
Åsa Johansson, projektledare, Skanska.